Защита

Защита

Обща информация

NN полага всички усилия да защитава твоите данни, а сигурността ти при използване на нашите услуги е от изключително значение за нас. Независимо от мерките за сигурност, които компанията прилага, използването на услуги в интернет продължава да носи рискове, от които ти сам можеш да се предпазиш. Надяваме се чрез информацията на тази страница да ти помогнем в това начинание. Тук ще се информираш за това:

  • Как NN комуникира с клиентите си;
  • Как да разбереш дали сайтът, който посещаваш, е сигурен;
  • Как да предпазиш себе си и личните си данни от заплахите онлайн.

Как NN комуникира с клиентите си?

NN понякога изпраща имейли на своите клиенти, но как можеш да разпознаеш имейл от нас и имейл от трета страна, която се представя за нас?

Ние в NN имаме стриктни правила при комуникацията си с теб:

-    Никога и по никакъв повод няма да изискваме от теб да потвърждаваш своите данни за достъп: потребителско име, парола, ПИН код или друга информация с конфиденциален характер.
-    Никога и по никакъв повод няма да ти изпращаме връзки към сайтове, където ти да въвеждаш данните си за достъп или друга конфиденциална информация.

Ако имаш каквито и да е съмнения, че даден имейл е изпратен от NN, винаги можеш да се свържеш с нас на имейл: client.service@nnbulgaria.com или на телефон 0800 11 464.

Как да разбереш дали сайтът, който посещаваш, е сигурен?

Когато посещаваш нашия сайт, трябва да се увериш, че връзката с него е защитена, и че това наистина е правилният адрес на NN България. Нашият сайт е лесно разпознаваем и се намира на адрес www.nnbulgaria.com, а не на близки по изписване адреси като www.nnbulgariaa.com, www.nnbulgarya.com или подобни, каквито често се използват за заблуда от злонамерени трети страни.

Увери се, че:

-    Интернет адресът (URL) започва с https://
И
-    Браузърът ти правилно разпознава защитената връзка, като визуализира малка икона на катинарче в лентата за въвеждане на адрес (точната позиция на катинарчето варира в зависимост от вида браузър и неговата версия).

Ако кликнеш върху иконката с катинарчето, ще получиш допълнителна информация за сертификата за защита. Там е указано кой е собственик на сайта – това трябва да е NN. Убеди се, че данните са верни и сертификатът е валиден.

NN работи с известни сертифициращи органи, като Comodo, OpenTrust (Keynectis), GlobalSign и Verisign.

Ако браузърът ти предупреди за проблем със сертификата или защитената връзка, незабавно трябва да преустановиш работата със сайта и да се свържеш с нас.

Измама с авансова такса

Съществува т.нар. „измама с авансовата такса“, при която с електронни писма, изпратени до хиляди адреси, се предлагат големи суми пари в замяна на авансово плащане само на една скромна „такса” за покриване на съдебни разноски, откриване на сметка и заплащане на митнически такси. Понякога парите се предлагат като печалба от лотария, за която никога не си си купувал билет. Понякога се държат в сметки зад граница, но тъй като титулярът на сметката няма достъп до нея, ти се предлага процент от парите срещу твоята помощ. И в двата случая се заплащат авансово различни такси.

Не отговаряй на подобни писма. Те са част от схема за измама и ти никога няма да получиш обещаните пари.

Длъжни сме да те предупредим, защото съзнаваме, че престъпниците, които осъществяват тези измами, понякога използват името на NN или на някоя наша дъщерна фирма за своите мошеничества.

Как да предпазим себе си и личните си данни от заплахите онлайн?

Бъди внимателен с личните си данни

Твоето потребителско име, парола, ПИН код, електронен сертификат или друга конфиденциална информация са ключът към твоята сигурност онлайн. Никога и по никакъв повод не ги предоставяй на трети лица, не ги включвай в имейл и не ги записвай на леснодостъпни места. Бъди особено внимателен в съхранението на документи, които съдържат твоите лични данни и в споделянето на информация в социалните мрежи, където тя може да бъде използвана от злонамерени трети страни. Помни, че отговорността да пазиш в тайна своите данни за достъп, е твоя.

Погрижи се за сигурността на твоя компютър

Независимо дали става въпрос за настолния ти компютър, лаптоп, таблет или друго мобилно устройство, правилната му поддръжка е от решаващо значение за твоята сигурност онлайн. За това:

-    Винаги инсталирай обновленията на операционната система и софтуера, които използваш. Често тези обновления предотвратяват пробиви във въпросните системи.
-    Инсталирай и поддържай обновена антивирусната система на компютъра си.
-    Инсталирай и поддържай обновена защитната стена (firewall) на компютъра си.
-    Инсталирай програми само от доказани и проверени източници, на които можеш да се довериш.

Пази се от спам

-    Използвай филтър за спам, за да избягваш дори показването на такива съобщения.
-    Никога не отговаряй на спам имейл, това ще маркира твоя имейл адрес като активен и ще доведе до получаване на много повече нежелани съобщения.
-    Ако все пак прочетеш някое спам съобщение, запомни: ако нещо звучи твърде добре, за да е истина, то най-вероятно не е истина.

Последна промяна на: 09.04.2015 г.