Новини

Новини

02.09.2017 г.

Георги Кондов от Варна е новият стипендиант на NN Group по програма „NN Бъдеще за теб“

Програмата за стипендии на NN Group – „NN Бъдеще за теб“ стартира през 2015 г. Целта на програмата е да даде възможност на студенти в затруднено финансово положение да придобият магистърска степен в Холандия, в областта на финансите, управлението на риска и икономиката. Стипендиите са насочени към младежи от държавите, в които NN Group оперира – Холандия, Белгия, Люксембург, Полша, Гърция, Румъния, Испания, Чехия, Унгария, България, Словакия.

Един от избраните стипендианти по програмата „NN Бъдеще за теб“ за учебната 2017/2018 година е Георги Кондов от гр. Варна. Ние се свързахме с Георги, за да го поздравим и да научим малко повече за него, за неговите интереси, вълнения и очаквания от предстоящия му престой в избрания от него университет в Ротердам.

Ето какво ни сподели той:

NN България: „Разкажи ни за себе си и за живота си в България“.
Георги: „От дете съм много любознателен. Това ми качество по-късно се превърна в основен двигател на силната ми мотивацията да се развивам като личност и като професионалист. Обичам да чета книги, статии, професионална литература. Държа да бъда в час с най-актуалното от бизнеса, науката, технологиите, политиката, и т.н.
Завърших средното си образование в България и смятам, че тук един активен български ученик би могъл да получи отлични знания, с които да продължи обучението си в чужбина. Мога да дам пример с това, че през четирите години изучаване на икономика във Великобритания не бяха засегнати по-сложни теми в математиката от тези, които се преподаваха през последните една или две години от средното образование.

България ми предостави възможност да започна и първата си работа като асистент-одитор в международна компания, благодарение на която имах страхотната възможност да видя света на бизнеса отвътре. Сблъсквайки се с реалността, промених напълно представите си за функционирането на бизнеса на оперативно и стратегическо ниво.
Някои неща в икономическия живот и бизнес климата в България имат нужда от подобрение и промяна, но точно това според мен прави работата в страна като България особено вълнуваща. Имам огромното желание някой ден да допринеса за положителната промяна на средата в страната.“

NN България: „Завършил си бакалавърската си степен в Шотландия. Защо избра точно тази страна? Разкажи ни за живота и обучението си там.“
Георги: „Зад този избор стояха както практични, така и емоционални причини. Бях привлечен от комфорта на водещия език в страната, глобалната репутация на Великобритания като предпочитана дестинация за висше образование, по-хладния климат, но и загадъчността и чара на Шотландия (който е имал щастието да посети Единбург знае за какво говоря), която според мен твърде незаслужено често остава в сянката на Англия.

Ако трябва да опиша живота и обучението си там с една дума, то тя би била „предизвикателство“. В личен план срещнах обичайните трудности за млад човек, правещ първите си стъпки в изграждането на самостоятелен живот, далеч от познатата си среда и близките си. В професионален план усетих рязък скок в очакванията към мен като студент, спрямо тези като гимназист.
Британската образователна система поставя изключително ударение върху извънкласните занимания като средство за по-широко и разностранно развитие. По-нататък извънкласните дейности и постижения се оценяват много високо и от работодателите. Тъй като конкуренцията в Англия е много голяма и почти винаги се изправяш срещу кандидати от по-престижни университети или с по-впечатляващ стаж от теб, извънкласните занимания често са ключов фактор, който позволява да се отличиш и да бъдеш забелязан.

NN България: „Като човек, който вече успешно е стартирал развитието си в сферата на икономиката, би ли ни казал как управляваш личните си финанси? Какво според теб е нивото на финансова грамотност в България?“
Георги: „Може да се каже, че управлявам личните си финанси подобно на „Startup компания”, т.е. огромна част от свободния паричен поток се реинвестира обратно с цел поддържане темповете на развитие. Шегата настрана, висшето образование е най-значимата категория разход на този етап от живота ми. Разбира се, като човек който се вълнува от поведенческа икономика, мога да идентифицирам най-често срещаните грешки при вземането на решения касаещи личните финанси.

Интересът ми към нивото на финансова грамотност е най-вече в контекста на ефектите й върху тези грешки и на способността на регулаторната рамка да осигури прозрачност и да елиминира порочните практики в сферата на финансовите услуги. Например, честа грешка, която повечето от нас допускат, е да променят преценката си за даден разход в зависимост от начина, по който е представен, т.е. по-склонни сме да мислим, че дадена абонаментна услуга е по-достъпна, когато нейната цена е представена на ден вместо на месец. По-сериозните грешки са свързани с прекалената фокусираност върху качеството ни на живот в настоящето, което ни прави по-малко способни да управляваме личните си финанси по начин, който е оптимален за всички етапи от живота ни. За съжаление разбирам, че този проблем е мащабен. Ето защо ентусиазирано подкрепям идеята за въвеждане на часове по финанси в училищната програма, тъй като смятам тези теми за важни, а основните познания по финанси за също толкова ключови за съвременния човек както владеенето на чужди езици.

В този контекст особено много харесвам социалните инициативи на NN България в подкрепа на финансовата грамотност в България - онлайн информационният портал “Pensiopedia”, книжките за деца, чрез които най-малките, а и техните родители, могат да получат първоначални познания в сферата на личните финанси, различните работилници и дни на отворени врати за ученици, в които по интерактивен начин да се демонстрират основните финансови концепции.

NN България: „Как се почувства когато разбра, че си избран за стипендиант на NN по програма „NN Бъдеще за теб“? Какви са очакванията ти за магистратурата в университета в Ротердам?“
Георги: „Разбира се, бях силно развълнуван от новината, че съм един от избраните. Смятам, че удовлетворението е най-голямо, когато някой друг повярва във възможностите ти. Изпитах и друго силно чувство - това на отговорност. Новината даде свеж стимул на моята подготовка за магистратурата и допълнителна мотивация да постигна високи резултати, за да оправдая доверието на финансова институция като NN.

Очакванията ми към програмата и университета са за едно преживяване, което ще остави своя отпечатък в кариерата и личния ми живот. В моите представи Erasmus University Rotterdam (EUR) се сдоби до известна степен със „звезден статут“ що се отнася до развитието на поведенческата икономика като самостоятелен клон в икономическата наука и популяризирането й в Европа. Това се случи благодарение на книга и нейния автор, който е един много неконвенционален (но въпреки това, изключително успешен) икономист, смятан от мнозина за основен идеологичен баща на поведенческата икономика – американският икономист Ричард Талер. След няколко години, прекарани в изучаването на иначе изключително елегантни, но често нереалистични и неприложими, твърде фокусирани върху математиката модели, за мен поведенческата икономика прави икономическата наука още по-вълнуваща.“

NN България: „Какви са очакванията ти за бъдещи контакти/ взаимодействие с NN“?
Георги: „Със сигурност мога да кажа, че очаквам с голямо нетърпение да ми бъде определен ментор на официалната церемония в Хага. Щастлив съм, че NN оценява факта, че за един млад студент нематериалната подкрепа (под формата на менторство) може бъде не по-малко ключова от финансовата. От опита си до този момент знам, че менторът може да бъде безценен за един млад студент, заради своите експертни познания и подкрепа. За мен би било изключително полезно да науча от бъдещия си ментор от NN повече за NN Group, както и да взема участие в различните събития, които NN организира. Мотивиран съм да се отблагодаря за предоставената ми възможност чрез силно представяне в университета и успешна реализация в избраното от мен поле, като по този начин дам добър пример на следващите стипендианти и помогна за популяризирането на стипендията и брандът NN.

NN България: „Къде и как виждаш себе си след 5 (или 10) години“?
Георги: „Често си поставям краткосрочни цели, като се старая тези планове да са осъществими в рамките на една до две години. Смятам, че по този начин съм по-способен да се възползвам от възможностите, които ми се предоставят в настоящето, отколкото ако се опитвам да следвам стриктно по-дългосрочни планове. В този контекст може да се каже, че мисля много по-често за това къде ще съм в развитието си през следващата година, отколкото след 5 или 10 години. Въпреки че, намирам идентифицирането на краткосрочни цели за по-естествения подход към развитието си, може да се каже, че имам и по-дългосрочни цели. Например, след 5 години следва да съм открил средата и ролята, които да ми позволят и да ме стимулират да развия пълния си потенциал. След 10 години следва да съм натрупал достатъчно знания и опит, така че да имам възможността и представата как да допринасям за позитивна промяна на каузите, които смятам за значими. За мен кариерата е естествено изражение на личността ми и средство да оставя своя отпечатък в обществото.

За „NN Бъдеще за теб“
„NN Бъдеще за теб“ е цялостна програма за корпоративна социална отговорност на NN Group. Тя има за цел да насърчи хората от страните, в които компанията оперира да разширяват икономическите си възможности. Програмата „NN Бъдеще за теб“ е изградена около три ключови принципа: да насърчи финансовото образование и независимост; да създаде икономически възможности за младите хора и да подкрепи семействата с деца, изпитващи финансови затруднения.
За NN е приоритет е да създава икономически възможности за младите хора. Компанията приема задачата си отговорно и се радва да сподели с младите, които се нуждаят от подкрепа, средства и знания, помагайки им да подобрят финансовото си благосъстояние и да развият икономическите си възможности. Един от начините, по който го правим, е чрез програмата ни за стипендии. Тя дава на студентите възможност, едновременно с обучението си в магистърската си степен, да трупат ценен опит, живеейки и учейки в Холандия.

Последна промяна на: 01.09.2017 г.